Välkommen till en sida där vi kommer efter hand att lägga upp korta informationsavsnitt om hur man kan tänka runt sin allergiska hund. Det kommer även att vara tillämpligt för många katter.
1. Hur ska jag tänka när min hund fått diagnosen gräs- och pollenallergi?
När man går till en veterinär med sin sjuka hund och gör en allergitest tex så kan man komma hem med svaret att hunden är gräs- och pollenallergisk.
Hur ska man tänka då?
Havre, korn, vete och råg är gräs med frön på.
Ris och majs är också grässorter med frön på.
Gräs sprider pollen.
Så det första naturliga steget bör bli att direkt sätta hunden på ett spannmålsfritt foder.
Många säger säkert att ris fungerar även på allergiska hundar men…… ris (och även majs) innehåller ett ämne som heter lektiner. Det är växternas försvar mot angripande insekter. Dessa kan penetrera tarmen och komma ut i blodomloppet ge svåra allergiska problem.
2. Varför fungerar inte alla spannmålsfria foder då?
Det kommer fler och fler sorters spannmålsfria hundfoder på marknaden.
Det visar att tillverkarna har insett att det är gluten och spannmål som orsakar många hälsoproblem hos våra hundar.
Som hundägare byter man kanske till ett spannmålsfritt foder men ser bara en liten eller ingen förbättring.
Orsaken kan vara allt mellan hur köttråvaran har fötts upp, hur de andra råvarorna odlats och även hur tillverkningsprocessen gått till.
För att en hund ska bli kvitt sina allergiska problem gäller att man hittar exakt rätt spannmålsfritt foder till sin hund.
3. Varför gluten- och spannmålsfritt foder?
Till gluten hör havre, korn, vete och råg. Till övriga spannmål räknas också ris och majs.
I vetenskapliga studier hittar man inte mycket information om att hundar inte tål gluten. Vår erfarenhet är dock en annan. De senaste fem åren har alla hundar som kommit hit för att få hjälp varit känsliga/allergiska mot gluten. Under senare år har även antalet hundar som inte tål ris och majs ökat markant.
Gluten är ett form av klister kan man likna det som. Det skapar inflammationer i tarmen som förstör villierna=tamluddet. Villierna tar upp näringen i fodret. Tarmen bli även skadad av gluten och farliga ämnen tränger ut i kroppen.
Ris och majs innehåller en annan form av gluten men framför allt lektiner som är växternas försvar mot angripande skadeinsekter. Lektiner penetrerar tarmen och tränger ut i kroppen och ger samma typ av symptom som gluten. Det finns känsliga hundar som tål ris men de är inte så många.
3. Vilka ingredienser bör man undvika när man väljer att torrfoder?
Att välja torrfoder till sin hund är inte det lättaste. Tillverkarna har en mycket övertygande reklam som säger att just deras foder är bäst.Som vanlig hundägare så är det därför mycket svårt att hitta de bästa och renaste fodren i det stora utbudet.
Allt fler hundar blir allergiska och överkänsliga idag. I vårt arbete med allergiska hundar på Laggarebo djurfoder ser vi att allergi mor gluten och spannmål fortsätter att öka.
Vill man ha en frisk hund så rekommenderar vi att man bör välja ett spannmålsfritt foder. Utöver det så finns det ytterligare några saker man bör undvika.
Här är 4 saker man bör undvika
1. Sötningsmedel som socker och majssirap. Onödiga sockerarter lurar hundar att äta foder som oftast är av sämre kvalitet.
2. Konstgjorda konserveringsmedel, såsom BHA, BHT och etoxikin. Naturliga konserveringsmedel som tokoferoler (former av vitamin E), vitamin C och rosmarinextrakt är hälsosammare alternativ.
3. Biprodukter eller biprodukter från fjäderfän.
4. Konstgjorda färgämnen. De är bara tillsatta för att få maten att se bättre ut för dig!
3. Om tillsatserna sorbitol och xylitol
Dessa tillsatser finns som tillsats i många belöningsgodis och tugg till hundar. Det är något man ska undvika. Sorbitol kan ge upphov till störningar i hjärnan hos hunden. Hundar äter det gärna då även de tilltalas av en sötare smak. Hundar har en snabb absorption och beroende på mängden kan det ge allvarlig förgiftning. Man ska vara extra uppmärksam när det t ex står sockerfri, low carb, diet etc på förpackningen.